Експорт українських товарів новим морським коридором сягнув 1,5 мільйона тонн,

кубраков

Експорт української продукції новим альтернативним коридором у Чорному морі зростає.

Про це віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив на Шостому німецько-українському економічному форумі, передає Укрінформ.

"Умова номер один для відновлення економіки – можливість експортувати через глибоководні порти Чорного моря. З моменту, коли Росія вийшла із зернової угоди, ми почали працювати новим альтернативним коридором. У нас вже є перші результати – майже 1,5 млн метричних тонн було експортовано", – зазначив Кубраков.

За його словами, за час роботи "Чорноморської зернової ініціативи" з серпня 2022 року по липень 2023 року до країн Африки, Азії та Європи з України експортували 32,9 млн тонн сільськогосподарської продукції. Після виходу Росії з цих домовленостей Україні необхідно зосередитись на розвитку експортної логістики.

"Дунай виконує дуже важливу функцію. Коли не працювали порти Великої Одеси, він взяв на себе майже 50% усіх обсягів експорту та імпорту. Це наш великий альтернативний маршрут", – додав Кубраков.

Читайте також: Вартість вивезення зерна з українських портів на Дунаї почала знижуватися

Як повідомлялося, у липні Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи і заявила, що розглядатиме будь-яке цивільне судно, яке залишатиме порти України як військову ціль. Після цього Росія почала масовані атаки на українські порти на Дунаї, завдаючи ударів "шахедами" по зерносховищам та перевантажувальним комплексам.

Своює чергою Україна встановила свій тимчасовий маршрут із портів Великої Одеси. З 16 вересня тимчасовим коридором до українських чорноморських портів зайшли 32 судна загальною місткістю близько 1,4 млн тонн. Загальна місткість цих суден приблизно відповідає обсягу аграрної продукції, відвантаженої на експорт у перший місяць роботи "Чорноморської зернової ініціативи" після її запуску влітку минулого року за підтримки Туреччини і ООН. Втім, це лише третина обсягів, які вивозилися з українських портів у ті місяці, коли він працював найбільш ефективно.

Спочатку судновласники побоювалися використовувати новий маршрут, оскільки Росія погрожувала розглядати будь-які кораблі, які пливуть до України, як потенційні цілі. Тим не менш, хоча кількість суден зростає, безпекові ризики залишаються незмінними.

У середу російський президент Владімір Путін під час візиту до Китаю заявив, що російські літаки, оснащені ракетами "Кінжал", патрулюватимуть нейтральну зону над Чорним морем, не уточнивши їх мети.

Автор: Михайло Орлюк