У жовтні доходи РФ від продажу нафти і газу подвоїлися, а стеля цін не дотримується

Читать на русском

У жовтні доходи РФ від продажу нафти і газу подвоїлися, а стеля цін не дотримується

У жовтні доходи РФ від продажу нафти і газу подвоїлися , а стеля цін не дотримується

Надходження до бюджету РФ від продажу газу та нафти у жовтні подвоїлися порівняно з вереснем. Цінова стеля, введена країнами G7, насправді не дотримується.

Про це пише газета Wall Street Journal.

За даними російського Мінфіну, доходи федерального бюджету РФ від нафти і газу в жовтні 2023 року зросли на 27,5% до аналогічного періоду 2022 року та у 2,2 рази до вересня цього року на тлі високих цін на нафту та слабкий рубль. Нафтогазові надходження, які становлять близько третини доходів держскарбниці, минулого місяця досягли 1,635 трильйона рублів у порівнянні з 1,282 трильйона рублів у жовтні 2022 року та 739,9 мільярда рублів у вересні 2023 року.

За підсумками десяти місяців нафтогазові надходження скоротили розрив із минулим роком, знизившись на 26,3%, до 7,211 трильйонів рублів з 9,788 трильйонів рублів у січні-жовтні 2022 року.

Як пише Wall Street Journal, ці доходи йдуть на фінансування війни в Україні та зміцнення економіки.

Тіньовий флот Росії вже становить 180 танкерів. Найбільші покупці нафти – Китай, Індія та Туреччина – не дотримуються західного обмеження цін.

Крім того, Росія підвищує частку страхування постачання нафти за межами країн G7. Якщо в січні це стосувалося 35% постачання, то тепер їх більше половини.

Російська нафта останнім часом продається за ціною близько 74 доларів за барель за встановленої заходом стелі у 60 доларів.

 dqdiqhiqdkiqxuant