«Енергоатом» знову задрав ціни на все для будівництва цеху в Южноукраїнську за 89 мільйонів

ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК «Енергоатом» 17 жовтня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Альянс» щодо нового будівництва промислової будівлі в Южноукраїнську Миколаївської області вартістю 89 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До весни 2024 року повинні збудувати нову промислову будівлю для розміщення дільниць з виготовлення арматурних канатів і елементів трубопроводів (перша черга). Зокрема йдеться про монтаж залізобетонних конструкцій, металоконструкцій і технологічного обладнання, перевлаштування теплотраси, влаштування зовнішніх мереж, водопостачання, каналізації та укриття, благоустрій. Роботи оплачуватимуть протягом півроку після їхнього виконання.

У відомостях ресурсів на важкі готові бетонні суміші загалом припадає 16 млн грн (тут і далі ціни та суми вказано з ПДВ). При цьому їхні ціни виявились вищими за ринкові ціни.

Наприклад, бетон В30 М400 урахували по 7 220 грн/куб. м. Виробник «Дікергофф Україна» у жовтневому прайс-листі в Миколаєві пропонує його різновиди по 4 176-4 324 грн/куб. м без доставки, що на 40% дешевше.

«Миколаївський завод залізобетонних виробів» у жовтневому прайс-листі пропонує такі бетони по ще нижчих цінах – 3 775-3 923 грн/куб. м без доставки. Це на 45% дешевше.

Якби бетони врахували по ринковій ціні без надбавок, то витратили на 6 млн грн менше.

Ще 5 млн грн у кошторисі піде на гарячекатану арматурну сталь. Зокрема сталь періодичного профілю класу А-ІІІ урахували по 56 687-71 087 грн/т. У вересні «Укренерго» оприлюднило ціни будівництва захисту електропідстанцій від «шахедів» по Україні: сталь періодичного профілю класу А-ІІІ була врахована по ціні 36 570 грн/т. Тобто в 1,5-2 раза дешевше.

Прожектори LMP96-52 LED 50w 6500K IP65 7000LM у кошторисі врахували по 1300 гривень за штуку, тоді як вони продаються по 721₴

Підземне укриття атомників на шість осіб коштує 3,72 млн₴ За проектом, це готова споруда площею 14,44 кв. м заводського виконання із металу й залізобетону з вентиляцією, двома диванами, двома двоярусними ліжками, шафою, ємністю для води, біотуалетом та електрообігрівачем.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі у них треба було мати досвід виконання договору з предметом закупівлі, аналогічним предмету закупівлі за тендерною документацією, працівників і матеріально-технічну базу.

Генеральним директором ВП «Атоменергомаш» є Григорій Городнер, а уповноваженою особою із закупівель робіт – Світлана Пінчук. «Енергоатом» зараз очолює Петро Котін.

«Альянсом» із Костянтинівки Арбузинського району Миколаївської області володіє і керує Мирон Шумик. Головною бухгалтеркою є Оксана Барсук, а підписантками – Ліна Малетич та Людмила Цибак. Фірма є правонаступником ПП «КСГ-Інвест» Сергія Красносельського.

У 2016-2019 роках «Альянс» отримав підрядів переважно в структурі «Енергоатома» на 241 млн₴ У 2019 році АМКУ оштрафував фірму разом із ТОВ «Управління механізованих робіт» за змову на тендерах ВП «Южно-Українська АЕС», заборонивши їм брати участь у торгах протягом трьох років. У 2021 році вона отримала єдиний неконкурентний підряд ВП «Хмельницька АЕС» на 3 млн₴ «Альянс» повернувся на тендери у 2023 році, й відтоді отримав підрядів у структурі «Енергоатома» і в ПрАТ «Укргідроенерго» на 139 млн₴