Аналітики Google підтвердили причетність російських хакерів до блекаутів в Україні

хакер,киберпреступление,киберпреступность

Хакерську атаку, яка порушила роботу частини енергомережі України наприкінці 2022 року, організували російські кіберзлочинці.

До такого висновку дійшла американська фірма з кібербезпеки Mandiant, що входить до складу Google, передає Deutsche Welle.

"Ця атака відображає останню еволюцію можливостей Росії щодо кіберфізичних атак, яка стає все більш помітною після вторгнення Росії в Україну", – йдеться у звіті компанії, оприлюдненому 9 листопада.

Йдеться про хакерську групу, відому під псевдонімом Sandworm. За даними американських дослідників, їй вдалося активувати автоматичні вимикачі на електричній підстанції одночасно з ракетним ударом. Внаслідок цього без електроенергії залишився один із регіонів України.

Потім група розгорнула зловмисне програмне забезпечення для видалення даних, намагаючись замести сліди.

Групу Sandworm раніше ідентифікували як підрозділ кібервійськ Головного управління генштабу збройних сил рф, раніше відомого як ГРУ.

Хакери Sandworm стали широко відомими у 2015 році після окремої кібератаки на енергомережу України, яка призвела до знеструмлення близько 255 тисяч споживачів. Це масштабне цифрове вторгнення вважалося однією з перших відомих успішних кібератак на електромережі.

Читайте також: Голова ДТЕК спрогнозував зиму, важчу за попередню

Як повідомлялося, внаслідок російської атаки 23 листопада 2022 року уперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені від енергосистеми. Крім того, ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення більшості теплових та гідроелектростанцій, внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні.

Попередня російська ракетна атака 15 листопада 2022 року призвела до відключення від енергосистеми двох блоків ХАЕС та одного блоку РАЕС.

Автор: Михайло Орлюк